ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Facebook Instagram
Search
Close this search box.
Bars
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
Menu
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
banner728x90png
Home Marketing & Sales

Πώς λαμβάνεται μια απόφαση υπό καθεστώς κρίσης

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων;

Insurancedaily editorial team by Insurancedaily editorial team
31/08/2020
in Marketing & Sales
A A
technology

Φωτογραφία από David Bruyland από το Pixabay

Share on Facebook

Η απόφαση σε μια κατάσταση κρίσης είναι μια γρήγορη επιλογή και πάνω από όλα πρέπει να είναι αποτελεσματική.

Μόλις συγκεντρωθούν οι πληροφορίες και εντοπιστούν οι αιτίες, είναι ο καιρός να δημιουργηθούν οι διάφορες επιλογές.

Γράφει ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, Ακαδημαϊκός, Βασιλική Ακαδημία Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών, Βασιλική Ευρωπαϊκή Ακαδημία των Διδακτόρων, Πολυτεχνείο Κρήτης & Audencia Business School, France

Διαβάστε Επίσης

Διάκριση του Καθηγητή Ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη

Διάκριση του Καθηγητή Ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη

Nov 13, 2024
Τεχνητή Νοημοσύνη και ESG

Τεχνητή Νοημοσύνη και ESG

Oct 8, 2024

Αυτή η φάση πρέπει να κάνει γρήγορα τις πιο πιθανές επιλογές και να περιορίσει τον αριθμό τους για να ανταποκριθεί στην κατάσταση της έκτακτης ανάγκης και να διευκολύνει την ανάλυσή τους. Εάν η απόφαση ληφθεί σε κατάσταση κρίσης, είναι γνωστό ότι ο υπεύθυνος λήψης αποφάσεων δεν έχει ούτε το χρόνο ούτε τους πόρους για να λάβει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να επιλέξει. Επομένως σε ένα αβέβαιο περιβάλλον και υπό καθεστώς κρίσης, η απόφαση λαμβάνεται πάντα σε ένα (μάλλον μικρό) υποσύνολο όλων των πιθανών πληροφοριών. Η απόκτηση όλων των πληροφοριών απαιτεί πολύ χρόνο, αλλά σε ένα πλαίσιο κρίσης, η απόφαση πρέπει να είναι γρήγορη ώστε να μειωθούν οι άμεσες επιπτώσεις του προβλήματος.

Θεωρητικά

Μια από τις πρώτες θεωρίες είναι αυτή του Αριστοτέλη στα Ηθικά Νικομάχεια, η οποία καθιστά την απόφαση το αποτέλεσμα της συζήτησης. Σήμερα, συνυπάρχουν αρκετές προσεγγίσεις στην έννοια της απόφασης που αποκλίνουν σε πολλές πτυχές και δεν μπορούν να συμβιβαστούν. Στη διοικητική επιστήμη, δεν υπάρχουν λιγότερα από δέκα θεωρητικά πλαίσια για να επιχειρήσουμε να εντοπίσουμε τις διαφορετικές πτυχές της ορθολογικότητας των «υπεύθυνων λήψης αποφάσεων». Επιπλέον, η απόφαση είναι το αντικείμενο της μοντελοποίησης στα μαθηματικά, με συγκεκριμένη θεωρία παιγνίων και θεωρία της δράσης (βλ. Κ. Ζοπουνίδης, Η Απόφαση, Εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2020).

Γενικά, η απόφαση είναι η ενέργεια του πνεύματος που αποφασίζει κάτι ή αποφασίζεται μετά από ατομική ή συλλογική συζήτηση.

Στα οικονομικά, οι μικρο-μακροοικονομικές αποφάσεις αντιστοιχούν σε αποφάσεις που λαμβάνονται από απλούς ή πολύπλοκους οικονομικούς παράγοντες. Στη στρατηγική, η απόφαση είναι πρώτα από όλα ένα θάρρος που διαρκώς αντιτίθεται στους επικριτές, εφαρμόζεται σε μια κατάσταση αβεβαιότητας, δείχνοντας διορατικότητα στην ικανότητα πρόβλεψης και συνεχούς ενημέρωσης για προσαρμογή στις αβεβαιότητες της αντιξοότητας. Η απόφαση μπορεί επίσης να αναφέρεται σε μια διάθεση του πνεύματος. Χαρακτηρίζει την ποιότητα ενός ατόμου που ξέρει πώς να τοποθετείται σε ένα πρόβλημα και δεν επιστρέφει χωρίς βάσιμο λόγο για το τι έχει αποφασίσει. Μπορεί επίσης να είναι η σταθερότητα του χαρακτήρα ενός ατόμου που ξέρει να παίρνει και να δέχεται δύσκολες επιλογές.

Λήψη αποφάσεων σε κατάσταση κρίσης

Η λήψη αποφάσεων σε μια κατάσταση κρίσης συνδέεται στενά με την ευελιξία της συμπεριφοράς, δηλαδή την ικανότητα να σκέφτεσαι όχι αυτόματα, να ενεργείς με ευελιξία και να διαμορφώνεις τη συμπεριφορά σου έναντι στο περιβάλλον. Σε κανονικές συνθήκες υπάρχει ορθολογική αντίδραση, συναισθηματική ανταπόκριση, παρορμητικότητα, οι αντιδράσεις των ανθρώπων συχνά ποικίλλουν απέναντι στο απρόβλεπτο… Αλλά τι γίνεται με τους τρόπους λήψης αποφάσεων, ειδικά σε περιόδους κρίσης; Οι μηχανισμοί λήψης αποφάσεων δεν είναι τόσο εύκολο να εξηγηθούν, ακόμη και για ειδικούς… Υπάρχουν πολλά μοντέλα για την εξήγηση των μηχανισμών της λήψης αποφάσεων. Το ορθολογικό, το πολιτικό και τα λεγόμενα «διαισθητικά» ή «νατουραλιστικά» μοντέλα. Είναι λοιπόν οι αποφάσεις μας πραγματικά ορθολογικές ή κάπως λίγο συναισθηματικές; Για το νευρολόγο και ψυχολόγο Antonio Damasio, το ένα δεν αποκλείει το άλλο.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των καταστάσεων κρίσης που επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων;

Όταν ανακύπτει μια κρίση που μπορεί να είναι οικονομική (2008), υγειονομική (2020) πολιτική ή άλλη, ολόκληρη η ισορροπία ενός συστήματος πρέπει να αναπροσαρμοστεί και αυτό βίαια. Για παράδειγμα, ας πάρουμε αυτό που βιώνουμε αυτήν τη στιγμή με την παγκόσμια επιδημία του κορωνοϊού. Η λήψη αποφάσεων δεν είναι εύκολη υπό τέτοιες περιστάσεις, διότι:

  • Το απρόβλεπτο γεγονός: η κρίση που προκύπτει αναστατώνει τη συνηθισμένη σειρά πραγμάτων, επομένως δεν υπάρχει προετοιμασία επειδή η κατάσταση είναι νέα ή άνευ προηγουμένου.
  • Αβεβαιότητα: σε περίοδο κρίσης, η αβεβαιότητα είναι μερικές φορές μεγαλύτερη από ότι σε κανονικές συνθήκες, επομένως οι αποφασίζοντες διαθέτουν λιγότερο απτά δεδομένα για τη λήψη ad hoc αποφάσεων.
  • Έλλειψη χρόνου: κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, ο διαθέσιμος χρόνος για τη λήψη αποφάσεων συχνά μειώνεται και οι αντιδράσεις πρέπει να είναι γρήγορες, πράγμα όχι εύκολο.

Οι προκλήσεις είναι μερικές φορές αποφασιστικές: οι συνέπειες των αποφάσεων που λαμβάνονται σε μια κατάσταση κρίσης είναι σημαντικές από οικονομική, υγειονομική, κοινωνική άποψη, για παράδειγμα, για τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε μερική απασχόληση.

Για το νομπελίστα οικονομίας Daniel Kahneman (ειδικό στη γνωστική ψυχολογία) σε τέτοιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αβεβαιότητας, οι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι, ασυνείδητα, να απλοποιήσουν τα διανοητικά σχέδιά τους ώστε να είναι σε θέση να αποφασίσουν γρήγορα.

Διαβάστε επίσης: Ποιοι οι βαθμοί ελευθερίας αυτών που παίρνουν αποφάσεις στις επιχειρήσεις

Βέλτιστες πρακτικές σε κατάσταση κρίσης

1. Εκκίνηση από κοινό στόχο, το όραμα που επιδιώκεται

Προκειμένου να διευκολυνθεί η λήψη αποφάσεων, είτε είναι ατομική είτε συλλογική, είναι σημαντικό το συστηματικό ξεκίνημα από υψηλούς επιδιωκόμενους στόχους. Ποιος είναι ο στόχος και ποιο το πρόβλημα που πρέπει να επιλύσει βασικά η απόφαση;

2. Επιλογή σεναρίων και αξιολόγηση κινδύνων

Σε περίοδο κρίσης, πρέπει να εξετασθούν οι διάφορες επιλογές και να επιλεγεί η καλύτερη λύση. Είναι συνεπώς απαραίτητο να μετρηθούν οι κίνδυνοι και οι συνέπειες κάθε επιλογής για τον οργανισμό.

3. Ευελιξία και γρήγορη αντίδραση

Η δημιουργία σχεδίων απαιτεί την ευελιξία και τη γρήγορη αντίδραση σε περίπτωση αλλαγής προγράμματος. Το μεγάλο θέμα της λήψης αποφάσεων σε περιόδους κρίσης είναι το απροσδόκητο. Επειδή η πρόβλεψη δεν επιτρέπει να αντιμετωπιστούν όλες οι προοπτικές, αρμόζει μερικές φορές να γίνει μια ριζική αλλαγή.

4. Διαχείριση των συναισθηματικών αντιδράσεων

Μια κατάσταση κρίσης μπορεί να αποσταθεροποιήσει εύκολα τον αποφασίζοντα και όταν στηρίζεται στα συναισθήματά του, δεν είναι πάντα εύκολο να αναλάβει την ευθύνη για καυτά θέματα. Είναι σημαντικό ο αποφασίζων να ανακτήσει τον έλεγχο των συναισθημάτων του προτού μπορέσει να λάβει τις σωστές αποφάσεις.

5. Αποφυγή των παγίδων της προκατάληψης αποφάσεων

Ακριβώς όπως τα συναισθήματα μπορούν να εμποδίσουν τη λήψη αποφάσεων, ορισμένες από τις συλλογιστικές του αποφασίζοντα μπορούν να επηρεαστούν από γνωστικές προκαταλήψεις που τον οδηγούν να πάρει κακές αποφάσεις. Σε μια κατάσταση κρίσης για παράδειγμα, μια προκατάληψη αποστροφής της απώλειας, η οποία ωθεί τον αποφασίζοντα να επιλέξει τη φθηνότερη επιλογή μεταξύ εναλλακτικών λύσεων.

6. Εμπιστοσύνη στη διαίσθηση

Η διαίσθηση εξοικονομεί σημαντικό χρόνο στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων. Η διαίσθηση συνδέεται με τη συναισθηματική μνήμη για διάφορα γεγονότα, ένα είδος ενστικτώδους αντίδρασης, επομένως με βάση την εμπειρία. Για τον Albert Einstein, «ο διαισθητικός νους είναι ένα ιερό δώρο και ο λογικός νους είναι ένας πιστός υπηρέτης».

7. Σωστή επικοινωνιακή πολιτική με τους συναδέλφους

Η επικοινωνία είναι σημαντική, παντού, διαχρονικά και ειδικά σε περιόδους κρίσης. Ακριβώς επειδή η κατάσταση είναι εκτάκτου ανάγκης δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν έχουν το δικαίωμα να ενημερώνονται για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, αλλά και για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Εάν τα ανώτατα στελέχη δεν αισθάνονται ότι εμπλέκονται, μπορεί να είναι λιγότερο συνεργάσιμοι κατά τη λήψη των αποφάσεων. Αυτό που μετράει είναι τα στελέχη, να επικοινωνούν καλά, να συγχρονίζονται, να συμφωνούν στους στόχους, να έχουν όλοι ένα όραμα, να δίνεται νόημα σε αυτό που κάνουν, έτσι ώστε κανείς να μην αποσυνδέεται.

8. Προώθηση των στόχων, διόρθωση της κατάστασης: δεν υπάρχει τέλεια απόφαση.

Δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν σε καταστάσεις κρίσης να υπάρχει έλεγχος σε όλες τις παραμέτρους, ο αποφασίζων πρέπει να είναι σε θέση να προχωρήσει, ακόμη και αν αυτό σημαίνει αλλαγή της στρατηγικής του πολλές φορές. Η ισορροπία μεταξύ της αναμονής για περισσότερη ορατότητα και του τυφλού δεν είναι πάντα εύκολο να βρεθεί, ωστόσο αυτό που συχνά κάνει τους καλούς υπεύθυνους λήψης αποφάσεων είναι η ικανότητά τους να αποφασίζουν και, στη συνέχεια, να αμφισβητούν τις αποφάσεις που λαμβάνονται για να υιοθετούν καλύτερες επιλογές. Η αποδοχή της εγκατάλειψης αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει τέλεια λύση φαίνεται μια επικερδής επιλογή.

Συμπερασματικά, οι κρίσεις που προκύπτουν δοκιμάζουν όχι μόνο τις ικανότητες αυτών που αποφασίζουν, αλλά και τις ικανότητές τους να προσαρμόζονται. Είναι επομένως καλύτερο να έχουν κατά νου τους τελικούς στόχους τους για να κατασκευάσουν μια απάντηση προσαρμοσμένη στην κατάσταση μακροπρόθεσμα.

Tags: MBA LibraryΚωνσταντίνος Ζοπουνίδης
np-car-468x60px-newjpg

Related Posts

business-strategy-concept-with-wooden-cubes-wooden-grunge-background-side-view
Marketing & Sales

Κοινωνικές/Επικοινωνιακές και Ψηφιακές δεξιότητες στην Εκπαίδευση και στην Εργασία τον 21ο αιώνα

by Insurancedaily editorial team
Feb 8, 2023
Επιχειρηματική Αναλυτική και Μάνατζμεντ
Marketing & Sales

Ιστορική Αξία και Συνεισφορά της Επιχειρησιακής Έρευνας και Υποστήριξης Αποφάσεων σε Επιχειρήσεις

by Insurancedaily editorial team
Nov 21, 2022
Ζοπουνίδης
Marketing & Sales

Ο Κ. Ζοπουνίδης διακρίθηκε με το βραβείο εξαίρετης έρευνας «Χρήστος Τσούμας»

by Insurancedaily editorial team
Oct 25, 2022 - Updated on Oct 26, 2022
Ζοπουνίδης
Marketing & Sales

94η Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ομάδας Εργασίας EWG στην Πολυκριτηριακή Υποστήριξη Αποφάσεων

by Insurancedaily editorial team
Sep 20, 2022 - Updated on Sep 21, 2022
Τιμήθηκαν Καθηγητές από το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου
Marketing & Sales

Τιμήθηκαν Καθηγητές από το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου

by Insurancedaily editorial team
Sep 16, 2022 - Updated on Sep 19, 2022
Ο Κ. Ζοπουνίδης στο Διεθνές Θερινό Σχολείου EURO PhD Summer School – MCDA/M
Marketing & Sales

Ο Κ. Ζοπουνίδης στο Διεθνές Θερινό Σχολείου EURO PhD Summer School – MCDA/M

by Insurancedaily editorial team
Aug 1, 2022
Όλες οι νέες παρεμβάσεις εργασιακής – ασφαλιστικής στήριξης
Marketing & Sales

Θα μπορέσει να επιβιώσει η ανθρωπότητα;

by Insurancedaily editorial team
Jul 26, 2022
forex-stock-crisis-venture
Marketing & Sales

Ποια είναι η προέλευση των παγκόσμιων κρίσεων

by Insurancedaily editorial team
Jul 18, 2022
Κ. Ζοπουνίδης
Marketing & Sales

Σημαντική διάκριση για τον Καθηγητή – Ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Ζοπουνίδη

by Insurancedaily editorial team
Jul 18, 2022

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I agree to the Terms & Conditions and Privacy Policy.

ydrogios-insurancehome-insurancegif
home-300x250gif
medifirstlaunchcampaign300x250pxgif
technopan-koufomata-pvcpng

TOP#5 Insurancedaily

    Εγγραφή στο Newsletter

    +12,000 εγγεγραμμένοι χρήστες ενημερώνονται καθημερινά για θέματα Ιδιωτικής Ασφάλισης από το Newsletter του insurancedaily.gr

    Facebook Instagram Youtube
    • Όροι χρήσης
    • Προστασία προσωπικών δεδομένων
    • Cookies
    • Πληροφορίες
    • Επικοινωνήστε μαζί μας
    • Όροι χρήσης
    • Προστασία προσωπικών δεδομένων
    • Cookies
    • Πληροφορίες
    • Επικοινωνήστε μαζί μας
    © MORAX MEDIA Α.Ε.

    Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2023

    Insurancedaily.gr | Ταυτότητα

    • Διαχειριστής / Διευθυντής: Mωράκης Μιχαήλ
    • Διευθύντρια Σύνταξης: Βίκυ Γερασίμου
    • Ιδιοκτησία: Morax Media Α.Ε.
    • Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος
    • Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ
    • Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672
    • Email: info@insurancedaily.gr, Tηλ: +30 210 9594121

    Add New Playlist

    No Result
    View All Result
    • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
    • ΜΕΛΕΤΕΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΕΚΕ

    © 2020 Insurancedaily.gr - by Morax Media s.a..

    Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία πλοήγησης και προσωποποιημένο περιεχόμενο.
    • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
    • ΜΕΛΕΤΕΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΕΚΕ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
    • ΜΕΛΕΤΕΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΕΚΕ